tiistai 13. lokakuuta 2015

Hyvä äiti vai huono äiti?

Tiedättekö hyvät äitikollegat (ja miksei isätkin) sen riittämättömyyden tunteen mikä on melkein väistämätön bonari vauvan kylkiäisenä? Se seuraa varjona elämääsi vanhempana lähes joka päivä., koska aina on jotain mitä olisit voinut tehdä paremmin tai eri tavalla. Miksi on niin paljon helpompaa tuntea itsensä huonoksi äidiksi kuin hyväksi äidiksi? Miksi on niin helppo takertua yksittäisiin hetkiin tai asioihin niin kuin ne määrittelisivät koko lapsuuden? Miksi on niin helppo tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että on välillä muutakin kuin äiti? Miksi on niin helppo huomata kaikki mitä ei tullut tehtyä sen sijaan, että iloitsisi tehdyistä asioista? Miksi, miksi, miksi?


Siksi, koska äitiydelle ja nimenomaan hyvälle äitiydelle on saneltu korkeat kriteerit nyky-yhteiskunnassa. Hyvä äiti kokee huonoa omaatuntoa juuri siksi, koska haluaa olla hyvä äiti. Huono omatunto tai ajoittaiset riittämättömyyden tunteet eivät siis välttämättä olekaan huono asia. Ne tunteet auttavat meitä äitejä toimimaan lapsiemme parhaaksi. Me usein tiedämme kuinka tulisi toimia ja teemme niin, koska haluamme olla hyviä äitejä. 

Eihän kukaan voi silti täysin määrittää sitä kuka on huono ja kuka hyvä äiti. Äitiyttä saattaa määrittää se, kannatko lastasi kantoliinassa vai manducassa ja vannotko luomuruoan vai täysimetyksen nimeen. Hyvää äitiyttä nämä asiat eivät silti määritä. Voit olla kategorisesti "luomumutsi" tai "kantoliina-äiti", mutta nämä molemmat tyypit voivat olla ihan yhtä hyviä äitejä. 

Tiedämme äiteinä ja vanhempina monia asioita, kuten sen, että lapselle laulaminen on hyväksi. Niin on tutkittu (ja tähän perusteellisesti tehty taustatutkimus ja lähde). Joskus havahdun siihen, etten ole koko päivänä laulanut yhtään laulua, en omilla enkä oikeilla sanoilla, en edes mitään sinne päin. Huono omatunto! Tiedämme myös esimerkiksi sen, että lasten tulee saada D-vitamiinilisää. Välillä tulee päivä kun huomaan, että unohdin antaa sen. Välillä unohtanut monena päivänä. Tuplasti huonompi omatunto! Tiedämme sen, että lasta tulee rakastaa ja olla läsnä. Mehän rakastetaan! On kuitenkin ollut iltoja, kun olen laittanut äidin roolin sivuun ja ollutkin hetken pelkästään ystävä. Huono omatunto! 

Sitä pitäisi yrittää katsoa enemmän kokonaiskuvaa, ei takertua näihin pieniin asioihin ja hetkiin. Hyvä äiti pitää langat käsissään, mutta ei haittaa vaikka se lankarulla olisi välillä vähän hukassa tai langat solmussa. Hyvä äiti rakastaa täydellä sydämellä, mutta hän rakastaa myös itseään. Hyvä äiti antaa aikaa myös itselleen, oli se sitten vessareissu yksin tai ilta ystävän kanssa. Hyvä äiti tarvitsee hengähdystaukoja arjesta. Parhainkin äiti unohtaa välillä ja hukkaa sen lankakerän. Piste. 

Note to self: Lapseni ei mene rikki siitä, ettei ole hetkeen kuullut epävireistä hoilaamistani väärillä sanoilla. Lapseni ei mene rikki vaikka unohdan joskus sen D-vitamiinin tai se sose ei ollutkaan itsetehtyä ja luomua. Lapseni ei mene rikki vaikka laskisin hänet leikkimatolle ja menisin vessaan ihan yksin. Lapseni ei mene rikki vaikka olen välillä myös ystävä kahdella kädellä ja kahdella kuulevalla  (ja kuuntelevalla) korvalla. 

Voisin väittää, että lähestulkoon jokainen äiti, joka näitä huonommuuden tunteita tuntee, ei oikeasti ole huono äiti*. Huono omatunto osoittaa, että rakastat, välität, olet aidosti kiinnostunut ja ihan oikeastikin hyvä äiti. 

...psst.. * Huono äiti on se tyyppi, joka ei välitä tai huolehdi lapsen hyvinvoinnista ja on muutenkin turvaton ja tunnekylmä aikuinen. 

4 kommenttia:

 1. Niin! Ihana kuva muuten! Mutta juurikin näin! Mie ainakin olen huomannut että tunnen aika paljonkin huonoäiti tunteita ja ainut kerta kun sanon ääneen että olen hyvä äiti on sillon kun riidan keskellä huudan epäonnistumistani vaimona mutta perään kuulutan: huonoa äitiäbet musta saa tai älä edes yritä väittää että olisin huono äiti. Niin miksi sitä ei voisi sanoa ihan itselleen että hei mä olen hyvä äiti ja ehkä voisi joskus sanoa senkin että olen hyvä vaimo, kun tuo mieskään ei ole lähtenyt kerta :D että miksi sitä aina näkee ne tekemättömät ja unohtuneet asiat mutta ei niitä tehtyjä ja onnistumisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri! Hyviä äitejä me ollaan, ei mitään muuta! <3

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus!!! Tästäkin aiheesta vois vaikka kirjottaa kirjan =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta :D ehkä yks puhutuimmista aiheista äitiyteen liittyen..?

   Poista

Kiitos kommentista! ♥