tiistai 6. lokakuuta 2015

Tärkeimmät vs turhimmat vauvan vaatteet

Ollaan menossa lauantaina mun äidin kanssa myymään kirpparille. Sen takia oon viettänyt iltani järjestellen pieniä vaatteita myyntiin. Miten ihmeessä vaatteisiinkin voi tulla tunnesidos? Nyyhkytin miehelle, että en oikeasti raaski luopua niistä minivaatteista kun ne on niin tärkeitä mulle, johon se totes, että josko mä pitäisin sen tunnesidokseni vaan tuohon meidän poikaan. No niin... Tärkeimmät ja käytännöllisimmät Leon pienet vaatteet säilytän kuitenkin tulevaisuuden vauvakuumeiluun. 

No tästä vaateinventaariosta innostuneena kerron teille mitkä on olleet meille (ja varmaan aika monelle muulle vauvaperheelle) tärkeimpiä ostoksia vauvan vaatekaapissa. Toivottavasti edes joku raskaana oleva muikkeli ottaa tästä vinkin, koska mä en itse uskonut raskaana ollessa käytännöllisyyteen. En uskonut siihen kun kokeneemmat ihmiset vauvarintamalla kertoivat, että vauvan kauluspaita on maailman turhin ostos. Sehän on niin söpö, ei voi olla! 

No ei käytetty kertaakaan...
Mihin semmonen pieni nyytti sitten puetaan jos ei kauluspaitoihin? Leo oli syntyessään 51cm pitkä, joten 50cm vaatteita ei meillä juuri käytetty. 56cm vaatteet on niin pienelle myös ihan hyviä. Ei oikeasti haittaa vaikka bodyt olisikin vähän löysiä, se on vaan mukavampaa sekä vauvalle että pukijalle. Pienen vauvan vaatteissa tärkeintä on se, että ne on helposti puettavia, pehmeitä ja vauvalle mukavia. Useimmat vastasyntyneet osaa niskakakan jalon taidon sekä puklaukset lentelee helposti kaaressa sotkien sen bodyn minkä juuri vaihdoit kakasta puhtaaksi. Kun sulle syntyy kombo A-luokan niskakakkaaja & puklumestari tarvitset bodyjä paljon tai vaihtoehtoisesti pyykkäät joka päivä. 


Pienelle vauvalle, joka ei vielä kannattele päätään kunnolla ja on muutenkin ku löysä spagetti on helpoin pukea kietaisubody. Kietaisubodyn kaveriksi helpointa on laittaa puolipotkarit, eli semmoset housut joissa on sukkaosa valmiiksi. Näiden lisäksi kivoja on haalarit, jotka saa alhaalta neppareilla auki. Meidän Leo oli pienenä aika kylmäkoipinen tyyppi, joten puolipotkareidenkin päälle sai välillä laittaa sukat. Mun lempparisukat Leolle pienenä oli Name It:in ne semmoset pehmeät raitasukat. Ne pysyy hyvin jalassa pienellä vauvalla ja on supermukavat.


Ulkoiluun vastasyntyneelle kannattaa ostaa joku megapehmeä haalari. Meidän suosikki oli nallehaalari. Sillä nallehaalarilla oli muutenkin joku maaginen taikavoima, koska melkein joka kerta kun sen laittoi päälle Leo simahti. Tietysti Leon (koliikki) itkuisina aikoina me yritettiin epätoivoisina uusina vanhempina laittaa sitä siihen pukuun ihan turhanpäitenkin jos se vaan olis auttanut hiljentämään itkun. Välillä se auttoi, yleensä ei... Tietty paksummat haalarit on kesävauvalle turhia (toisaalta Suomen kesästä ei koskaan tiedä). Ulos päälle kans jotkut tumput, pipo ja töppöset jos on viileää. Parempi pukea liikaa päälle kun liian vähän. Vaatteita on helpompi vähentää. Vauvan niskaa kokeilemalla saa hyvin osviittaa siitä onko tyypillä kuuma tai kylmä.

Sitten kun vauva on vähän isompi ja jäntevämpi helpompia on pään yli laitettavat bodyt. Semmoista painavampaa isoa pientä vauvaa on helpompi pukea pään yli kun ei tarvitse enää niin paljon nostella. Tällaisiin bodyihin me siirryttiin kokonaan 68cm koon jälkeen. Toisaalta niitä kietaisubodyjä ei taida paljon ollakaan enää isommille. 68cm koon jälkeen meille alkoi ilmestyä myös vähän laadukkaampia bodyjä mm. Molokidsiä (pakko saada moloa!!). Nyt vaatteita ei tarvitse ihan jokaisen käyttökerran jälkeen pestä, koska niskakakat ja puklut alkavat olla meidän osalta historiaa. Siispä raaskin ostaa vähän kivempia printtivaatteita kun ne ei mene heti huonoksi. Toki edelleen mä ostan suurimman osan kirpparilta. Ne vaatteet jää niin nopeasti pieniksi! Nää on sellaisia asioita mitkä parhaiten oppii sitten kokeilemalla. Tietystikään kaikki ei tykkää kaikesta, mut voin melkein vannoa, että jokainen vastasyntyneen vanhempi tykkää käytännöllisyydestä!

12 kommenttia:

 1. Muistan niin tämän! Kun oot ostanut kaikenmaailman hienoja vaatteita ja mitään et niistä käyttänyt kun oli nii epäkäytännöllisiä :D

  Me ei sitten muuta käytetty kuin kietaisubodeja :)

  VastaaPoista
 2. Tunnustan ittekin sortuneeni tohon "mutta tää on niin ihana vaikka ei käytännöllinen olekaan"-osteluun ennen vauvan syntymää :'D Mä koin kaikista kätevimmiksi sellaset kietasobodyt joissa oli se tumppuosa samassa, koska meillä tyttö raapia itteään koko ajan ja normi tumput ei pysynyt käsissä.
  Mä oon ajatellut säästää kivoimmat vaatteet Geetä varten ;) Saa sitten pukea niitä omille lapsilleen aikaan jos haluaa. Hyvä tekosyy ainakin olla luopumista niistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, hyvä että muutkin :D meillä ei semmosia tainnut olla ollenkaan. Tosin ei käytetty tumppujakaan kun Leo ei oo koskaan oikeen raapinut itseään. Yksilöitä kaikki :)

   Poista
 3. Mä taisin käyttää yhtä tai kahta kietasubodyä, mun mielestä ne oli nii veemäisiä pukea :-DD Normi bodyt oli helppoja :D Ja housut+sukat. En koskaan oikein oppinu käyttämään puol potkareita tai sukkahousuja..
  Body+houstu+sukat -vaatteilla mentii ihan Iinan ollessa 9kk asti. Nyt pikku hiljaa oon myös laittanu paidan, housut ja sukat. Kun konttii, ei haittaa että paita nousee välillä. Sukat tietty repii usein pois, mut sukkahousuista saa slaagin kun niitä ei pois saakkaan! Mekkoja/tunikoita käytetään kyläillessä tai juhlissa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän tää menee, kaikki ei tykkää samoista :D mäki alkuun suutuin kietaisubodyihin ku tuntu, että niissä on miljoona nepparia. Mihin ne kaikki pitää edes yhdistää?! :D no nyt se menis jo unissakin.. Meilläkin toivottavasti pikkuhiljaa päästäisiin paitoihin. Niitä on meinaan jostain syystä kertynyt paljon :D

   Poista
 4. Mä en osaa käyttää kietaisubodyja :D Muutamat kerrat yrittänyt ja huhhuh kun herrmothan siinä vain menee sekä pukijalta että puettavalta! Meillä ollut body+housut+sukat tai sitten body+potkarit/puolipotkarit :)

  p.s. Enpäs ole tajunnut, että teillä on Leo - meille kastettiin Leo juuri viikonloppuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla meni kans alkuun, mutta jotenkin ne silti sit valikoitui meidän lemppareiks. :) Muistan ekan kerran ku miehen kanssa yritettiin pukea sellaista Leolle. "Mihin nää kaikki nepparit meneee?!" Hyvin meni. :D

   Onnea teille! Hyvän nimen poitsu sai ;) <3

   Poista
 5. tää on niin totta. Vaikka olenkin lastenkanssa ollut töissä ja luulin vähän tietäväni niin kyllä sinne kaappiin eksyi noita ihania pieniä (ja todella epäkäytännöllisä vaatteita) nyt niille voi nauraa mutta kyllä vähän hävettääkin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... Vähän hävettää :D onneksi näistä virheostoksista oppii!

   Poista
 6. Mä taas vihaan ylikaiken noita housuja joissa on sukkaosat. Musta tosi epäkäytännölliset eikä toimi meillä. :D Meillä on pari paitaa ja käytössä ei oo ollut. Neki on niin epäkäytännölliset...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hassua :D meidän ihan lempparit.. Tosin epäkäytännöllisiä siinä mielessä, että Leon jalka tuntui kasvavan nopeasti siitä sukkaosasta. Käteviä pukea silti :)

   Poista

Kiitos kommentista! ♥