maanantai 25. huhtikuuta 2016

Helposti kivaa arkeen - Saa sotkea ja maistaa!

Leo on pienestä pitäen rakastanut kaikkea kimaltavaa ja värikästä. Leikkeihin on eksynyt kaikkea ihanaa; äidin koruja, joulupalloja ja koriste-esineitä. Mitä jos niihin ei saisikaan koskea? Kaiken ei tarvitse olla vaan eieiei. Taide vauvan kanssa on joojoojoo! Saa koskea, kokeilla, länträtä, heittää, sotkea, maistaa, haistaa ja ihmetellä.

Vauvan taidekasvatus kuulostaa oikealta hifistelyltä. Ai, että Picassoa ollaan kasvattamassa vai? Taide vauvan kanssa on parhaimmillaan kehittävää, aistituntemuksia herättävää ja ihanaa, lämpöistä vuorovaikutusta yhdessä. Taiteen ei tarvitse olla mitään kovin suurta, ihmeellistä ja mahtavaa, eikä erityisesti vauvan kanssa siitä edes kannata tehdä liian monimutkaista. Vauvalle tärkeintä on läsnäolo ja vuorovaikutus. Lopputulos ei ole tässä taiteenlajissa tärkein saavutus.

Värikylpy on halpaa ja hauskaa viihdettä kaiken ikäisille lapsille. Helpointahan se on suht paikallaan olevan puikulan kanssa, mutta kyllä tämä toimii touhukkaampienkin muksujen kanssa. Leo on ollut aikaisemmin mummonsa (a.k.a värikylpyohjaaja) pitämässä värikylvyssä. Leo oli silloin puolisen vuotta ja meno hyvin rauhallista. Nyt tältä pian yksveeltä kiisselit lensi pitkin seiniä. Vauhtia ja naurua riitti.


Maalien tekemiseen on monia tyylejä. Voit käyttää valmiita soseita, marjoja, kiisseliä esimerkiksi maissijauhosta ja perunajauhohyytelöä. Värittömästä hyytelöstä saat värillistä elintarvikeväreillä. Oikeastaan tässäkään ei ole mitään yhtä ja oikeaa tapaa. Kaikki syötäväksi kelpaava ja värikäs sopii taiteiluun. On tietysti asia erikseen tuleeko lihasosemaalauksesta kovin hyvän tuoksuinen tai katseenkestävä...


Vauvan kanssa värien länträämisen avuksi voi ottaa esimerkiksi leluja, palloja ja vaikka sieniä. Leo tykkäsi mäiskiä itse lusikalla ja sen jälkeen hyppäsi hyytelön päälle kontillaan. Hyytelön lisäksi meillä oli käytössä myös helmiryynejä, jotka tarttuu kivasti paperille värin seassa. Värikylvyn lisäksi me painettiin valkoiseen kassiin kuvioita perunalla, käsillä ja jaloilla. Siitä lisää kunhan saan sen viimeisteltyä.
Ota huomioon:

- Turvallisuus. Maalit voivat olla liukkaita. Kovasti innostuessaan liikkuva lapsi kaatuu helposti.
- Tilan suojaus. Helppo toteuttaa kylpyhuoneessa ja vieläkin helpompi ulkona sään salliessa.
- Vaatteet vai ilman? Rönttövaatteet päälle tai ihan vaan vaippasillaan. 
- Saa maistaa! Mieti etukäteen maalit ja materiaalit. Onko ok jos hyytelö päätyy vauvasi suuhun?
- Öljyä bebe. Jos käytät elintarvikevärejä niin kannattaa öljytä esimerkiksi babyoililla vauvan kädet niin väri ei tartu ihoon.
- Kunnon paperia. Paperi jolle maalataan on hyvä olla vähän paksumpaa esim. akvarellipaperia. Paperi myös kannattaa teipata lattiaan kiinni niin ei pääse luistamaan alta. Anna taideteosten kuivua vaakatasossa.


Vinkit värikylpyyn omalta äidiltäni, joka on toiminut värikylpyohjaajana ja on varhais- ja erityiskasvatuksen asiantuntija. TiaNina - Taidettaja.

Mitäs taiteiluja te olette vauvojenne kanssa tehneet? 

Seuraavana vinkkinsä kivaan puuhasteluun lasten kanssa jakaa Sängyn alla -blogin Petra. :)

16 kommenttia:

 1. Olivia tykkää kans ihan hirmusti tehä väreillä. Tehtiin tuossa vähän aika sitten canvas taulu sormiväreillä ja laitettiin se olohuoneen seinälle. Niin hieno siitä tuli. Vähintään kerranpäivässä olivia osottaa taulua toteaa " olivia maalasi " :DD Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsit! Mekin voitais kokeilla ihan taululle :) on ne niin söpöjä!

   Poista
 2. Tätä on kokeiltava kesällä! :)

  VastaaPoista
 3. Pitää kyllä Hugon kanssa joku päivä pitää pieni värikylpy. :)

  VastaaPoista
 4. Näyttää ihan tositosi kivalta, voin kuvitella kuin kuopus tykkäisi puristella sormissaan tollasta löllöä :D Kesällä voisi värikylpyillä urakalla ulkona :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se löllö on kyl kivaa puristettava :'D ulkona ehdottomasti helpoin!

   Poista
 5. Meiän pitää kokeilla tätä myös! luulen et neiti saattais olla pikkusen innoissaan :D mitenhän ihan normmi tulostuspaperi toimii vai pitäiskö ihan jotain kartonkia olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmaan parit lähmäsyt kestää :D Leo innostui hankaamaan värejä niin urakalla, et siinä menossa ei olis kauaa selvinnyt tulostuspaperilla :D mut joo kokeilemaan! <3

   Poista
 6. Voi vitsit, meiän on ihan pakko kokeilla kans ! Vaikuttaa niin kivalta :)

  VastaaPoista
 7. Meillä taiteillaan kans säännöllisin väliajoin. Meillä värikylvettiin sillon pienempänä, en oo kokeillu nyt tuon touhottajan kanssa :D lapsen kaa taiteilu on kivaa-kunhan vaan on ehtiny valmistella kaiken ja varautua yllättäviinkin juttuihin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no juu! Samaa mieltä ja ehdottomasti helpompaa vauvan kanssa. :D Kyllä se oli nyt semmoista häsläämistä, mutta selkeästi kyllä näki kuinka Leo nautti! :)

   Poista

Kiitos kommentista! ♥