perjantai 29. huhtikuuta 2016

Kotiäitiys - menetettyjä työvuosia ja huonoa eläkettä

Äitiys - mun loppuelämän ammatti

Miten niin ei ole ammatti?


Mua on alkanut ahdistamaan aivan kamalasti, koska ammattiin valmistumiseen ei ole enää montaa askelta. Sitten mulla on sellainen aikuisten ammatti: terveydenhoitaja. Entä jos tää ei haluakaan? Ahdistaa ajatus toimistotyöajasta ja muiden ehdoilla toimimisesta. Pitäisi neuvoa ja ohjata vaikka edelleen sitä on itsekin aivan metsässä. Ajatus työnteosta vuorolistan mukaan tuntuu vaan nyt isolta palalta ja se on semmonen iso pala, joka juuttuu kurkkuun. Köh köh. Ei pysty, ei tahtois. 

Pitkän kotiäidin uran jälkeen voi olla vaikea työllistyä niihin oikeisiin töihin. Työkokemus ei näy mustana ja valkoisena paperilla. Monen vuoden kotona lorviminen ei edesauta työelämässä eikä kasvata rahapussia eläkepäivillä. Sitähän kotiäidit tekevät - lorvivat. Äitiys työnantajan näkökulmasta on harmillisen usein vain menetettyjä työvuosia, keltanokkaisuutta, yllättäviä työpoissaoloja ja huonoa joustavuutta. 

On helppo unohtaa äitiyden todellinen luonne ja se mitä kaikkea se oikeasti opettaa. Äitiys ei ehkä ole koulutuksia todistuksessa, mutta ainakin mulle äitiys on opettanut enemmän kuin mikään muu asia elämässä. Edes terveydenhoitajan tutkintotodistus ei kerro mun osaamisesta yhtä paljon kuin mitä äitiyden titteli on antanut ja opettanut. Äidithän on ihan multitaskaajia!

Nykyään työelämässä pitää pystyä olemaan kilpailukykyinen. On harmi, ettei kotiäitiyttä juuri arvosteta työmarkkinoilla. Ai sä oot äiti? No sittenhän sä oot varmaan tottunut siihen, että täällä meidän työssä pitää keskittyä moneen asiaan samaan aikaan. Ai sulla on kaksi lasta? No sitten sä varmaan osaat organisoida ja järjestellä mahdottoman hyvin. Vai, että viisi lasta? No kirjoitetaankos sopimus samantien? 

Sitten kun joskus aloitan työnhaun kirjoitan hakemukseen, että alalta on työkokemusta henkilökohtaisesta elämästä, heheh.

Taaperon kasvatus 5/2016-
Vauvanhoidon pro skills 4/2015-
Vauvanhoidon perustiedot 7/2015
Koliikki 5/2015-7/2015
Vauvanhoidon alkeet 5/2015
Synnytys 5/2015


Onhan tässä näitä työvuosia vaikka muille jakaa. Toivon silti, että me äkkirikastutaan ja mä voin sitten vaan lorvia kotona lasten kanssa ja tehdä asioita ilman rahallista pakkoa. ;)

Ajatuksia kotiäitiydestä ja työelämästä? 

34 kommenttia:

 1. Mäkin laitan CV:hen samaisen listauksen! Ihan parasta. Asenteella vain eteenpäin. Kyllä muidenkin on pakko arvostaa, kun itse ei häpeile!

  VastaaPoista
 2. Mä en oo mikään kotiäiti tyyppi mutta en halunnut kuitenkaan palata töihin kokonaan 5 päivää viikossa. Huono omatunto kolkutti ja pelkäsin että joskus vielä kadun että en oo ollut tarpeeks mun lapsen elämässä vaan se aika on mennyt töissä. Niinpä oon tehnyt nyt kohta puoli vuotta äitiysloman päätyttyä 60% työaikaa eli noin 3päivää töitä viikossa ja aion jatkaa samalla tavalla ainakin vuoden loppuun. Lapsi on ollut työpäivien ajan isänsä kanssa tai mummolassa. Päiväkotipaikka 10 päiväksi kuukaudessa myönnettiin elokuun alusta joten pehmeä lasku siihenkin. Suosittelen tätä systeemiä! Työ/koti mahtavassa balanssissa saa toteuttaa itseään ammatissa (oon lähihoitaja) ja silti viettää ihanaa aikaa lapsen kanssa kotona! Ja palkaa saa sekä kela maksaa joustavaa kotihoidon tukea. Hoitoalalla myös keikkatyö ja sijaisuudet on onneks mahdollisia että voi tehdä töitä vaikka myös vaan silloin tällöin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mut toihan kuulostaa hyvältä! :) Toivon, että meilläkin onnistuisi sitten näin kun kunnolla palaan töihin. Nyt toki jotain satunnaisia vuoroja on tullut tehtyä... Se on kyllä niin pieni hetki kun lapset on oikeesti pieniä. Voi nyyh, vähän haikeaa. <3 Kivaa kevättä teille!

   Poista
 3. musta oli kivaa kun meillä seitsemän lasta kymmenestä on ollu kotona eskariin asti äitin ja pienempien sisaruksien kans. vasta kolme nuorinta meni ryhmikseen (oli silloin 3v, 5v ja 6v) ja nyt toi nuorin on vielä sielä ja syksyllä suuntaa eskariin. jokainenha tekee niinku parhaaksi näkee, mulla on Vaan ihan sikana kaikkia ihania muistoja kun sai päivisin olla kotona ja käytiin äitilapsi-kerhossa ja kyläiltii toisten lapsiperheitten kans toisilla. :) söpöjä kuvia, uskon että sä oot kyllä mainio Terkkari!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kuulostaa ihanalta! Siinä on kyllä teidän äidillä ollut kädet täynnä. :D Kiva kun sä aina kommentoit, kiitos. <3

   Poista
 4. Ai miten mulla särähtää korvaan aina kun ihmiset sanoo että kotiäidit vaan lorvii! :D onhan siinä paljon totuuttakin, että vuodet poisaa työelämästä ovat pois eläkkeen kartuttamisesta ja äideille voi olla hankalaa päästä työelämään mukaan, lasten sairaspoissaolot ei näytä hyvältä työnantajan silmissä ja työpaikalla joustaminen voi olla hankalaa (äkilliset ylityöt sun muut ei välttämättä onnistu). Silti näen kotiäitiyteen "tuhlatut" vuodet tärkeinä äidille, lapsille, perheelle. Ei oo kiire töihin, kyllä sitä ehtii. T. Yli 5 vuotta kotona ja ainakin 1,5 vuotta vielä edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Mun miehelläkin oli vaikeuksia ihan heti alkuun tajuta, etten mä vaan istu päivät pitkät sohvalla. :D Onneksi on oppinut... Sulla on kyllä ihanat pojat. :)

   Poista
 5. Asiaa!!
  Meillä katsottiin huonolla äitiyttä jos äiti oli poissa töistä esim lapsen sairastaessa. Toisaalta hyvällä kun eräs työkaveri teki vain viikonloppuja ja oli muuten hoitovapaalla. Teki niin sanotut huonot työvuorot joita kukaan muu ei halunnut tehdä. Siitä kaikki hyötyivät. Mua ei otettu mihinkään muuhun paikkaan töihin kun kauppaan jossa jo olin. Olisin kaivannut uusia haasteita ja kokemuksia joten lapsi tässä kohtaa oli hyvä päätös ja katsotaan tän 'loman' (heh) jälkeen uudestaan niitä töitä! Ehkä nyt töitä saa vielä huonommin, mutta toivo elää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiva kun tykkäsit! Se on kyllä tosi tylsää jos katsotaan kulmien alta kun äiti hoitaa sairasta lasta. Kyllä mä sen työnantajankin puolen siitä ymmärrän, mutta eipä äideillä ihan turhan montaa vaihtoehtoa siihen ole. :( Tsemppiä sulle työnhakuun kun sen aika tulee! :) Nauti lomailusta! ;)

   Poista
 6. Ihana teksti! Tää on kyl niin totta! Ja alkaa vaan enemmän ahdistamaan se kun yrittää hakea töitä suoraan äippälomalta, kun ei edes kehtaa sanoa mitä on viimeiset vuodet puuhannut, vaikka omasta näkökulmasta se on vaan iiiso plussa, kun kotiäitiys kasvattaa kyllä ihmisenä paljon enemmän mitä vuodet työelämässä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! <3 Mee rinta rottingilla, että "Tässä mä nyt oon! Teidän unelmatyöntekijä!" :D Myyt itsesi multitaskaaja-äitinä työnantajille. ;) Tsemppiä siihen!

   Poista
 7. Nojuu ei se ole mitään lorvimista jos haluaa itse kasvattaa omaa lastaan ja luoda häneen vahvan kiintymys- ja vuorovaikutussuhteen. :( harmillista että maailma on kova ja pehmeet arvot ei oo in.
  //Nanna

  VastaaPoista
 8. Sä kirjotat niin hyvin että näitä on aina ilo lukea :) ♡ Ja joo hei sä saat kirjottaa mun cv:n, toi listaus vaikuttaa meinaa hyvältä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih! Ja sä kommentoit aina niin kivasti, että niitäkin on kiva lukea! <3 :D

   Poista
 9. Mä olen ajatellut, että jos joskus tarvitsee vielä töitä hakea, niin hakemuksessa lukee vain "kaksosten äiti"! Sen pitäisi kertoa kaiken oleellisen.

  VastaaPoista
 10. Täällä yksi joka ollut kotona jo monta vuotta, mutta ompa näitä lapsiakin tullut. :D Mutta eihän se hyvältä näytä työnhaun kannalta. Mutta tämä aika on kyllä opettanut sellaista organisointikykyä, etten olisi sitä missään muualla oppinut. Ja välillä tuntuu että olen perhepäivähoitaja, erona se ettei lapsia hae kukaan reilun 8 tunnin jälkeen pois. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihih, no noinhan se pitää sitten työnhaussakin ilmaista. :D Ihana teidän katras <3

   Poista
 11. Äitiys on kyllä paljon tärkeämpi asia, kun mikään työ tai ammatti, eihän sitä voi edes niihin verrata. <3 nauti kun saat olla kotona, lähteä aamulla puistoon tai olla yöpuvussa puolille päivin.. :) joskus sitäkin osaa arvostaa vasta kun palaa töihin. Musta ois ihanaa olla kotona, ei kerennyt 9kk aikana tehä kaikkea mitä olis tahtonut. Oon valmistuttua alkanut yrittäjäksi, opiskeluajat ollut kesät töissä, joten lomia ei ole tullut paljoa pidettyä, joten nyt sain 9kk kesäjoulutalviäitiysloman. Vaan ei lompakko kestä (ja rakkaus työhön) olla kotona. Tuntuupa viikonloput ainaki eriltä. kun tänäänkin 9,5h työpäivän jälkeen lähti koiran kans ulos niin ois voinut heittää kärrynpyöriä (jos osais), ku on niin siistiä aloittaa viikonloppu. Mutta jos meiän iloinen, juuri ja juuri 1v vauva ei olis niin reipas ja menetä, tuskin olis voimia työhön yhtä paljon... -S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viisaista sanoista! <3 Kotona oleminen on kyllä aivan ihanaa ja se sopii mulle. Uskon, että mäkin tykkäisin lähteä töihin jos saisin töitä jostain ihan unelmapaikasta. En vaan ihan tiedä vielä mikä se semmoinen olisi... Hienoa, että sulla on sellainen työ jota rakastat. Se varmasti motivoi. :) Mukavaa kevättä ja aurinkoisia viikonloppuja teille! :)

   Poista
 12. Mä olen ollut joidenkin mielestä kauhistuttavat 10 vuotta kotona. Tiedän etten ole kovaa valuuttaa työmarkkinoilla ja eläkkeeni tulee jäämään pieneksi, mutta omassa arvomaailmassani kaikkea ei mitata rahassa. Olen saanut olla läsnä lasten kasvaessa je kehityksessä. Koululainen on saanut tukea ja turvaa aamuisin sekä heti koulun jälkeen. Lapset ovat saaneet rauhassa heräillä uuteen päivään sillä niin pienen hetken se on mahdollista. Lapset ovat pieniä vain kerran, miksi en nauttisi siitä?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on aivan totta, kaikkea ei mitata rahassa! Ihanaa, että oot saanut nauttia noin pitkään kotona lasten kanssa! <3 Todella arvokasta. :)

   Poista
 13. Hah! Kotona on huomattavasti rankempaa kuin töissä. Minä itse kuulun niihin äiteihin, jotka riemusta kiljuen palaavat työelämää ja opiskelevat äitiyslomalla uuden ammatin, että pääsee välillä aikuisten ihmisten pariin. Ei ole kotona olo rentoa lorvimista ei.
  PS. Vitsi mitkä leggarit molemmilla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no juu todellakin! Onneksi sekaan mahtuu niitäkin päiviä kun mikään ei kiukuta äitiä eikä lasta. :D Kiitti! Ihan lempparit :) <3

   Poista
 14. Työnhaussa, ainakin naisvaltaisilla aloilla, kannattaa pitää mielessä, että töihinottaja on hyvin todennäköisesti itsekin äiti. Jos on ollut pitkään kotona, on hyvä tuoda esiin, mitä muutakin on tehnyt kuin hoitanut lapsia. Ainakin itselleni työssäkäyvän äitinä ensimmäinen ajatus on, että olen paitsi hoitanut ja kasvattanut lapseni, myös opetellut toimimaan yhteistyössä päivähoidon ammatilaisten kanssa ja vielä hoitanut työni.

  VastaaPoista
 15. Olen samaa mieltä ja samat fiilikset.. töihin meno ahdistaa :(

  VastaaPoista
 16. Samoja ajatuksia! Kotiäitiys on paras, mutta ei tällä kovin hyvin perhettä elätä... :D jos mun pitäis nyt lähteä töihin niin en edes tiedä mitä töitä haluisin tehdä....

  VastaaPoista
 17. Ihana kirjoitus, mukava kun törmäsin tähän!

  Linkkaan blogisi tuonne kotiäitifoorumillekin: http://kotona.munfoorumi.com/

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥