perjantai 3. kesäkuuta 2016

En minä ole mikään täti! Vai olenko?


Täti-sana voi olla lapselle turvallinen nimitys käyttää. On helppo puhua tutuistakin naisista täteinä. Vanhemman on sujuvaa puhua lapselle kun tuntemattomat ovat tätiä ja setiä. Yhteinen nimitys kaikille niille turvallisille aikuisille; myyjille, opettajille, terveydenhoitajille, lastentarhanopettajille ynnä muille.

Joku kokee täti-sanan käytön loukkaavana siinä missä joku tytöttelyn. Mä itse oudoksun täti sanaa. En loukkaannu, mutta vähän se mua hihityttää koska oon niin kamalan kypsä, ymmärrättehän? Tädistä tulee mieleen naapurin pyöreä rouva kastelemassa kukkia essu päällään tai suvun hiljainen Kerttu-Kaija, joka heristää sormea nurmikolla juokseville lapsille. Eikös naiset voi olla naisia ja tytöt tyttöjä? 

Mun mielestä on hassua kun aikuisten kesken puhutaan neuvolantädistä tai päiväkodintädistä. Toki olen tähän itsekin joskus syyllistynyt. Ammatiltani tulen olemaan terveydenhoitaja, en täti. Toisaalta enpä minä siitäkään meinaa vetää hernettä kovin syvälle nenään jos asiakas puhuttelee tätinä. Ehkä teen sitten sinunkaupat. Voin olla ihan hyvin myös Matleena asiakkaille.

Se on ihan ookoo jos olen jollekin tuntemattomalle lapselle vanhemman jutusteluissa täti, mutta en tietoisesti halua opettaa Leoa puhumaan tädeistä ja sedistä. Meillä myös koirat on koiria ja kissat kissoja. Ei hauvoja ja kisuja. Ehkä niitä ei voi verrata?

Toisaalta ehkä tämä onkin loputon suo. Mihin vedetään naisen ja tytön raja? Jos opetan lastani puhumaan naisista ja tytöistä, loukkaantuuko joku tytöttelystä? No varmaan? 

Vielä tulee se päivä kun Leo astelee päiväkodin ovesta sisään ja en todella tiedä mihin reikään tungen sitten tämän ajatusmaailmani. On ehkä outoa puhua lapselle lastentarhanopettajista? Sujuvaa? No ei. Vielä oudompaa on lukea myyjän nimikyltistä ja ohjata Leoa ojentamaan rahat kassalla Kyllikille. Eihän me tunneta sitä Kyllikkiä.

Mitäs mieltä tädittelystä? 

23 kommenttia:

 1. hahhaha :D itse syyllistyn tätittelyyn mutta emmä kyllä silti oma ikäisistä puhu tädeistä vaan tytöisä :D

  VastaaPoista
 2. Minäkin vierastan täti-sanaa, mutta ymmärrän, jos joku lapsi käyttäisi minusta täti-nimitystä, sillä se on tosiaan niin yleistä. Esim. lapseni tarhakavereille olen aina ollut "E:n äiti" ja tässä yksi päivä pieni poika sanoi minua tytöksi, mikä lämmitti 34-vuotiaan akan sydäntä, sillä päällä sattui olemaan vielä virttynyt t-paita ja crocsit! :D Tarhan "tädeistä" puhun lapselleni heidän etunimillään, sillä kaikilla heillä on kuitenkin oma persoonansa, joten en oikein koe, että voisin niputtaa heidät täti-sanan alle. Neuvolaan mennessä sanon esimerkiksi, että "tänään mennään neuvolaan moikkaamaan L:aa" ja neuvolassa "täti" myös itsekin sanoo, että "L nyt mittaa sinut" tms. Eli itse käytän paljon etunimiä, jos kyseessä on sellaiset ihmiset, joiden nimet tiedän. Jos kyse on ihan ventovieraista, käytän nainen/mies/tyttö/poika/vauva-nimityksiä ja luotan omaan arviooni siitä, onko esim. tytöttely jollekin loukkaus vai ei. Ei kai kukaan muutenkaan voi suuttua siitä, jos vaikka 3-vuotias poika sanoo 5-kymppistä naista tytöksi! :) Meillä käytetään joskus myös ihan vaan tyyppi-sanaakin, sillä joitakin ihmisiä "tyyppi" kuvaa parhaiten! :D Myös jotkut koirat ovat ihan selvästi tyyppejä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos pitkästä vastauksesta! Hyvin samoja ajatuksia mullakin. :) Eikä 34-vuotias mikään akkakaan ole, heh. :D Hyvä toi tyyppi-sana! Varastan :D

   Poista
 3. Päiväkotimaailmassa käytetään paljon sanaa "aikuinen". Kattaa työntekijöistä sekä tädit että sedät, sekä kaikki nimikkeestä riippumatta (vain osa on lastentarhanopettajia). Sitten kun puhutaan jostain tietystä tutusta ihmisestä niin tietysti käytetään etunimeä.

  VastaaPoista
 4. Mulla särähtää aina korvaan kun kassalla asiakas sanoo lapselle "anna pullolappu tädille niin täti antaa rahaa takaisin". Mielummin tytöteltäisiin kun täditeltäisiin :D Täti olen vain kummitätinä ja oikeana tätinä ;)
  -m

  VastaaPoista
 5. Mä oon niin tottunut jo tohon täti sanaan ettei enää tunnu oudolta. Helpompi se on selittää lapselle että täti tekee sitä nyt ja näinpoispäin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin varmasti onkin. :D Mä ihan pinnistelen edelleen kun yritän välttää tädittelyä. :D

   Poista
 6. kerran luin jostakin, että joku äiti opetti lapsiaan sanomaan ihmiseksi kaikkia tätejä/setiä.:)

  VastaaPoista
 7. Mä oon ite ollut kaupantäti/kassatäti niin helposti tulee itsekin täditeltyä. Hoitotäti ja kassatäti, mut muuten kyl puhutaan naisista tai miehistä.. ainakin yritys on kova. :D

  VastaaPoista
 8. Ehkä pitää puhua kassaneidistä :D mut mitäs ne miespuoliset kassahenkilöt sitten on? :D en miekään mikään täti ole. Mutta neuvolantädistä puhun aina itekin ulkopuolisille mut sit neuvolassa kyllä aina puhuttelen ihan nimellä jos pyydän neitiä vaikka antamaan jotain.. tää on kyllä vaikeaa kun alkaa miettiä :D yks mun kaveri puhuu lapsilleen herroista ja rouvista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kassamiehiä :'D Emmä tiiä... Hehe, rouvastakin tietty joku loukkaantuu. Ei kai näihin oo oikeaa vastausta. :D

   Poista
 9. Olen pohtinut ihan samaa! On jotenkin outoa täditellä. En ole järin innostunut, jos minua sanotaan tädiksi. Olen pääosin kutsunut ohikulkioita miehiksi ja naisiksi. Toisaalta pienistä lapsista puhuttaessa on joskus riski kutsua pientä tytöksi tai pojaksi. En haluaisi sortua siihen, että "päättelen" vaatteiden väristä sukupuolen. Siksi kutsunkin pieniä usein vain lapsiksi tai kavereiksi. Ehkä aikuiset sitten olisivat tällä logiikalla ihmisiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi onkin muuten toinen tärkee! Nykyään ei voi päätellä vaatteiden väristä mitään.. Leoakin on monta kertaa tytötelty. :D Mäkin puhuin vauvoista ja kavereista ellei nyt sit vieruskaveri satu olemaan lettipäinen vaaleanpunaisissa. Se on yleensä tytön merkki. :D Mut joo, tällee sukupuolineutraalisti ollaan mekin sit ihmisiä. :'D

   Poista
 10. Hei! Ei liity nyt tähän täti postaukseen, mutta haluaisitko kirjoittaa imettämisestä postauksen? Aiheesta on varmasti aikasempia postauksia, mutta mitenkä teillä nykyään imetetäön vai imetetäänkö ollenkaan enää? Kuinka yöimetykset loppuivat, pidittekö unikoulua? Yleisesti mitä imetys on teillä tätä nykyään, vai onko kokonaan taakse jäänyttä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin tietty! Lyhyesti meillä edelleen imetys jatkuu eikä unikouluasialle oo ollut vielä tarpeeksi kanttia. Tosin herumista en oo tuntenut pariin kuukauteen joten vähän epäilen, et se on lähinnä semmosta lussutusta ja läheisyyden hakemista. :D Imetyskertoja ehkä yks kaks aamuyöllä tai joskus yöllä. En oo ihan varma, koska unenpöpperössä meen sieltä mistä aita on matalin rauhoittamisen kannalta helpoin, eli tissi suuhun ja unta palloon. :D

   Poista
  2. Heij jee! :) kiva jos kirjotat. Kuulostaa tutulta tuo mistä aita on matalin ;):D olisi kiva kuullasun omia fiiliksiä imetyksestä, kuinka ihanaa ja kauheeta on ollut, miten päivät menee, kuinka korviketta menee, miten ootte toiminu silloin kun olet lähtenyt ulos, miten sitä alkuun pärjäsi mahdollisten täyttyvien tissien kanssa :D itsellä tällä erään ristiriitaisia tuntemuksia imetyksen jatkumisen kanssa, ite aina pumpannut maidot kun lähtenyt jossain käymään ja alkaa vähän kyllästyttää :D nyt kyllä korvikettakin otettu hieman käyttöön. Omalla tavalla sitä haluisi jatkaa vuoden ikään ja toisaalta vähän jo väsyttää homma ;) poika + 7 kk tällä hetkellä.

   Poista
 11. Ennen olen vähän täditellyt, enää en. Muut ihmiset ovat ihmisiä, naisia, miehiä, lapsia, tyttöjä ja poikia. Tätejä lapsilla on 4. Ja he ovat tätejä ihan oikeasti. Siis sukua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! :D Meilläkin yritetään pitää ne oikeat tädit ainoina täteinä..

   Poista

Kiitos kommentista! ♥