keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Taaperoimetys tuntui huvittavalta ajatukselta

En olisi uskonut, että musta tulee taaperoimettäjä. Se tuntui jotenkin todella kaukaiselta, kun imetyksen ensimmäiset kuukaudet nyt oli mitä oli. Imetys oli kamalaa, vaikeaa ja hammasta purren selvitimme alkutaipaleen ongelmat. Taaperoimetys muutenkin tuntui jotenkin todella vieraalta. En ollut ihan varma haluanko edes taaperoimettäjäksi. Ajatus lapsesta, joka kävelee tissille tuntui lähinnä huvittavalta.

Tässä sitä nyt kuitenkin ollaan - imetystä on takana puolitoista vuotta. Vähänkö mä oon ylpeä! Eikä tunnu huvittavalta tai vieraalta ollenkaan. Päinvastoin. Imetys on edelleen tosi tärkeä hetki läheisyyttä ja turvaa tuolle taaperolle. Etenemme tässä asiassa lapsentahtisesti. Ollaan kyllä jo äidintahdistettu vähemmälle. Imetyskertoja on nyt pari vuorokaudessa.


Nukkumisen ja syömisen lisäksi en osaa nimetä tähän montaakaan asiaa, joita olisin jaksanut tehdä päivittäin puolentoista vuoden ajan. Oikeastaan nyt kun yritän ajatella, niin en osaa nimetä mitään muuta mitä olisin jaksanut tehdä yhtä useasti. Tai sitten mulla ei taas vaan aivot toimi ihan täydessä kapasiteetissaan. Täydestä aivotoiminnastakin taitaa olla se puolitoista vuotta nyt aikaa.

Yöimetykset saatiin pois reilu vuoden ikäisenä. Aijai soosoo, meidän 1,5v saattaa edelleen nukahtaa joskus rinnalle. Se taitaa rikkoa aikaa monen kasvatusoppaan neuvoa. Oonkin tämmönen kapinallinen. Huh huh mikä lainrikkoja. Ajatelkaa nyt - nukuttaa nyt taaperon vielä tissillä. Ai kauhhee.

Suomessa imetystä suositellaan jatkettavaksi vuoden ikään asti ja pidempäänkin perheen niin halutessa. WHO suosittelee imetyksen jatkamista kahteen vuoteen ja jösses sentään, siihen ei ole enää pitkä aika. Kaksi vuotta, eli 730 päivää imetystä. Olisi mielenkiintoista tietää montako litraa kahden vuoden imetys tekee. Luulen, että imetyksen viimeiseksi tavoitteeksi asetamme kaksi vuotta.

Mies kysyi yksi päivä taaperolta, että kuka tuo on ja osoitti mua. Se vastasi, että tissi. No sepä se. Äiti kyllä toimisi paremmin, mutta kaipa se tissikin käy jos on ihan pakko. Se nimitys tippuu varmaan ihan itsestään. Jotenkin en osaa nähdä tilannetta enää kymmenen vuoden päästä...

Minkälaisia imetystarinoita teillä on?

20 kommenttia:

 1. Upea saavutus kyllä!!:) Mulla ei oo mitään suunnitelmaa kauanko aion imettää, nyt takana 5,5kk ja imetyksen lopettaminen tuntuu kaukaselta ajatukselta, mutta saa nähdä! Eihän sitä ikinä tiedä vaikka tulisikin imetettyä lasta vielä reilu vuoden ikäisenäkin, vaikka koulu- ja työpäivät tuo ensi vuonna haasteita ainakin imetyksen suhteen.. Mutta oon tyytyväinen jo tähänkin omaan tilanteeseen!:) Esikoisen kanssa kun imetys ei sujunut ollenkaan erinäisistä syistä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 kiitos. Mä huolin aikanaan kans tuota imetyksen ja työharjoittelun sovittamista yhteen, mutta se sujuikin tosi helposti! Imetys jatkui, rytmi vaan muuttui. :) Tsemppiä teidän taipaleelle!

   Poista
 2. ihanaa kun jaoit tämän :) meillä sama meno.

  VastaaPoista
 3. Ootte kyllä päässyt pitkälle! :) Meillä viimeiset kuukaudet oli oikeaa nännin puremisen kulta-aikaa. Imetin vajaan vuoden, kunnes lapsi itse eräänä päivänä kieltäytyi tissistä! Kertaheitolla loppui siis imetys. Lopetus oli rankempaa mulle entä lapselle. Toisaalta se oli myös helpotus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta pitkälle pääsitte tekin! Hienoa! :) Kiva, että sujui noin helposti. <3

   Poista
 4. Jeee! Hieno saavutus!:) täällä kohta 1v 8kk ja eikun jatkuu vaan, meillä kertoja ainaki 6/vrk, hups :D mekin ollaan ajateltu 2v lopetella, mut saas nähä, samoin ajattelin aiemmin et ei nyt enää puolitoistavuotiaana. Hehh

  VastaaPoista
 5. Se on vaan niin vaikeeta lopettaa se imetys...

  Ada on nyt 2,5v ja imetän mielelläni kerran päivässä.. Oon niin koukussa siihen etten osaa lopettaa. Ainoa hetki (haavereiden lisäksi) kun saan pitää sylissä lasta yli 10sekuntia. Meille imetys on tärkeetä, siis mun lisäksi lapselle.

  Venla 1v taas on ollut vastarannan kiiski jo puolivuotiaasta eteenpäin. Sitä ennen tissinyysynä viihtynyt alkoi soseiden aloittamisen jälkeen hylkiä rintaa ja paljon sitten saikin lypsettyä maitoa tuttipullosta.. Nojaa. Täytyy myöntää että mielummin imetin kuin annoin korviketta mutta Venlan kanssa imetys ei oikein oo ollut nautinnollista enää kummastakaan aikoihin 😅

  Jatka Matu niin kauan kun tuntuu hyvältä, mitä sitä kiirehtimään, nää on lopulta aika pieniä vielä ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Sanopa muuta. Se todella on. Tsemppiä teille ja ihania imetyshetkiä <3

   Poista
 6. Mä en olisi ikinä uskonut itseäni taaperoimettäjäksi. Pidin sitä etukäteen kummallisena ja vähän friikkinä touhuna. No nyt pieni tissimaakari on 1v2kk ja edelleen käy hissillä. Eikä siinä ole mitään kummallista, päin vastoin!
  Meilläkin on äidin tahdistettu, osin pakonsanelemana kun mä palasin syksyllä töihin, mutta aamuisin ja iltaisin tissitellään taaperon kanssa. Nyt on kyllä alkanut iltaimetyskin jäädä pois kun poika ei ole pyytänyt niin mäkään en ole tarjonnut.

  Mä en ole miettinyt mitään tavoitteita, jatketaan päivä kerrallaan niin kauan kun se hyvältä tuntuu. En olis ikinä kuvitellut imetyksen tulevan itselleni näin tärkeäksi!

  T.Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Heh, mullakin oli jotenkin semmonen typerä ajatus, että taaperot tissillä on semmosia toinen jalka koulussa olevia isoja muksuja. :D Ei nyt ihan. En tiedä, mistä semmonenkin pöljä mielikuva mun päähän oli jäänyt. :'D Mutta hyvältä kuulostaa teidänkin suunnitelmat <3

   Poista
 7. Hahha voi pientä, repesin tissille 😂😘 kunnioitettava saavutus! Saa nähdä miten pitkälle me päästään vielä ukkelin kanssa 😊

  VastaaPoista
 8. Meillä jatkui 1v7kk saakka ja sitä ennen myös äidintahdistamana vähennettiin eka kahteen ja sitte yhteen kertaan :) ja oi kyllä, nukahti myös vielä lopouvaiheessakin joskus tissille.

  Tiiä sitte oisko jatkettu vielä pidempään imetystä jos toista raskautta ei olisi vielä tullut mutta hyvin meni lopetus. Otti enemmän koville äitille ku pojalle vaikka olin luullu olevan oikee tissipoika.. Ei itkuja ei mitään ku äiti oli yhe illan töissä ja seuraavana jo vaihettiin tissi sujuvasti iltasatuun. :) hyvä mieli jäi itelle omasta imetystaipaleesta kaikin puolin ja toivon että toisen kohdalla menee samoin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa teidän imetyksen lopettelut kivan luontevalta. :) Mä oon vähän alkanut pyörittelemään mielessä imetyksestä luopumista pikkuhiljaa. Se on nykyään semmonen sirkussuoritus että. :D Jospa se tästä.

   Poista
 9. Hei! Löysin juuri blogisi ja onneksi löysinkin! Onpas mukava lukea näitä sinun tekstejäsi, sillä myös täällä meillä viipottaa pieni poika (1v3kk) ja juttusi koskettavat aika monelta osin myös meidän arkeamme. Myös meidän imetystaipaleemme jatkuu edelleen, mikä on ollut itselleni todellinen yllätys. Ennen lapsen saantia en todellakaan olisi uskonut, että imetän pitkään - saati että imettäisin taaperoa! Poikamme viihtyy edelleen useita kertoja päivässä rinnalla ja myös itselleni imetys on yllättävän tärkeää. Onhan se niin ihanaa, kun muuten niin vauhdikas pikkumies rauhoittuu hetkeksi rinnalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mut hei, tosi kiva! :) Kyllä tuo imetyksen mukavuus lopulta pääsi ihan yllättämään. :D Kivaa joulun odotusta sulle ja pikkumiehelle!

   Poista

Kiitos kommentista! ♥