tiistai 20. joulukuuta 2016

KonMatu: vinkit (muka) siistimpään kotiin

Siivoaminen lapsiperheessä on kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan. Täyskaaokseen vaaditaan esimerkiksi vain yksi taapero, koira ja loskasää. Tai oikeastaan, ihan miten päin tykkää ajatella - yksi laiskempi (tai siis paremmin priorisoiva) äitikin riittää. Juuri kun kuvittelen olevani valmis siivousurakasta on taapero tyhjentänyt kenkähyllyn ja eteisen kaapin suurinpiirtein kymmenessä sekunnissa. Mitä sitä turhaan niitä uudestaan nostelemaan, jos vain odotan 18 vuotta? Ehkä tämä tästä.


Millä sitten helpottaa kotona vallitsevaa kaaosta? Listasin alle melkein pettämättömät vinkit (muka) siistimpään kotiin. Tahratonta kotia näillä vinkeillä et saa, mutta aidan alittaminen on ainakin helpompaa.


1. Suihkulasta

Pikkulegoja ja palikoita lattia täynnä? Ei hätää. Ota avuksi suihkulasta! Sillä voi vetää roinat yhteen kasaan. Kasan voi esimerkiksi piilottaa "siivoan myöhemmin" -laatikkoon, sohvan alle tai jaksamisen mukaan järjestellä tavarat oikeisiin paikkoihin. Suihkulastalla saa myös lattioilla pyörivät pikkukivet ja pölypallerot lastattua yhteen nurkkaan. Nämä roskat voi imuroida tai piilottaa maton alle. Tästä saa myös hauskan leikin, kun lapsi uudestaan ja uudestaan innostuu roskakasan levittämisestä ympäriinsä. 


2. "Siivoan myöhemmin" -laatikko 

"Siivoan myöhemmin" -laatikko on ihan mun lemppari. Laatikkoon voi laittaa kaikki epämääräiset tavarat joille ei löydy kunnollista paikkaa. Kulkee myös nimellä roinalaatikko. Yhtä hyvinhän ne voisi heittää kierrätykseen tai roskiin, kun vaan saisi aikaan. Laatikko on korvaamaton apu pikasiivouksessa, jolloin kaiken lattioilla pyörivän sälän voi piilottaa laatikkoon myöhempää tarkempaa siivousta varten. Meillä on myös "siivoan myöhemmin" -pusseja ja joskus virassa toimi kokonainen vaatehuone. Marituksen aloitettuani meidän vaatehuone on nykyään siisti, mutta se onkin toistaiseksi ainoa huone joka sitä on. "Siivoan myöhemmin" -laatikon voi puolivuosittain tyhjentää suoraan roskikseen. Harvemmin sinne eksyy mitään, mitä todella kaipaa.3. Lapsityövoima

Mikäs sen parempi leikki kuin siivousleikki! Lapsen hyödyntäminen siivouksen apuna tukee mun empiirisen tutkimuksen mukaan äidin mielenterveyttä, ainakin joskus. Taaperon mielestä imurointi on ihan parasta ja ainakaan mä en pistä vastaan. Välillä lasta kannattaa rohkaista myös liikuttamaan imuria pelkän virnistelyn ja sen kanssa seisoskelun sijaan. Astianpesukoneen tyhjennys käy nopeasti ja ergonomisesti äidin selkää säästellen kun lapsi ojentelee tiskit kaappiin laitettavaksi. Toisinaan astianpesukone tyhjentyy myös kuin itsestään likaisista astioista, käy tyhjänä tai pesee leikkikattiloita, legoja tai mitä nyt ikinä taapero keksii sinne sujauttaa huomaamatta.


4. Kosteyspyyhkeet

Koska kosteuspyyhkeet käy kaikkeen, oon kirjoittanut aiheesta ihan kokonaisen postauksen. Kosteuspyyhesiivous on helppoa! Niillä voi pyyhkiä taaperon korvista varpaisiin, puhdistaa lattian, pyyhkiä pölyt ja niin edelleen. Lista on loputon.


5. Älä ole kotona

Sotkua kotona? Lähde tekemään jotain kivaa kodin ulkopuolelle. Pois silmistä, pois mielestä.


6. Sulje silmäsi

Jos yllä mainittu keino ei ole mahdollinen, myös pelkästään silmien sulkeminen auttaa unohtamaan sotkun. Parhaimmillaan silmien sulkeminen sotkulta johtaa päiväuniin.


7. Laske vaatimustasoa

Tahrattomaan kotiin pyrkiminen kannattaa unohtaa. Meillä siisteystasoksi riittää se, ettei tarvitse hävetä maanrakoon asti jos oven taakse ilmestyy vieraita. Mielummin vähän sotkuisempi koti ja iloisempi mieli.


8. Ole armollinen

Jos kotona on yrityksistä huolimatta aina vaan sotkuista, koita olla itsellesi armollinen. Siivoaminen on ikuisuusprojekti, jossa ei koskaan tule valmista. Välillä kannattaa vaan nostaa kädet ilmaan ja todeta, että parempaakin tekemistä on. Siivota joudut koko elämäsi, mutta lapset on pieniä vaan hetken.Kuinka teillä pidetään koti siistimpänä?

p.s kestosuosikki aihe...

8 kommenttia:

 1. Mä oon oppinut kotoa sen, että kun joka ilta laittaa paikat suurinpiirtein edes kuntoon niin ei tule kaaosta. Vie vähän aikaa mutta tuo mielenrauhan!

  VastaaPoista
 2. Joulun aikaanhan valoisan ajan ollessa aika vähissä on hyvä oleskella tunnelmavalaistuksessa :D Tai näin meillä on ainakin monena vuotena menty sillä oman jaksamisen mukaanhan sitä on mentävä :)

  VastaaPoista
 3. "Hei laitapa kulta noita leluja lelulaatikkoon niin äiti taputtaa sulle täältä soffalta? Jooo!" Toimii milloin toimii, joskus niin hyvin että siellä soffalla alkaa vähän nolottaa :D

  VastaaPoista
 4. Hauska postaus! Täytyykin soveltaa käytäntöön tuota suihkulastaa, lapsityövoima meillä onkin käytössä kun kolmivuotiaan mielestä on ihanaa auttaa siivouksessa ja "siivoan myöhemmin" -laatikkoja löytyy useampia. :D Silti kahden pienen lapsen kanssa vallitsee kaaos suurimman osan ajasta. Siivousfriikille sen sietämisessä on ollut opettelemista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 🙈 mä voin vaan kuvitella kun tällaiselle vähän "hälläväliä" -siivoojallekin on ollu vaikeaa sopeutua tähän kaaokseen.. 😄

   Poista

Kiitos kommentista! ♥