sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Talvenvihaaja Lapissa

Oltiin tällä viikolla minilomalla Lapissa. Ihan ekaksi haluan sanoa, että en lähde Kemijärvelle enää ikinä autolla. Tai jos lähden niin lupaan, etten juo ennen napapiirin rajaa puolta litraa limua, sen jälkeen valittaen viimeiset tunnit pissahätää. Prinsessana kun minä en voi kyykistyä hankeen -25 pakkasessa. Kesäiset puskapissat on sitten asia erikseen, vaikka ei niitäkään ole tullut harrastettua muutamaan vuoteen. Tunnelma autossa oli vähintäänkin yhtä jäätävä kuin ulkona, kun ajeltiin täyteen pakatussa autossa pilkkopimeitä Lapin pikkuteitä. Taapero oikealla puolellani huusi tylsyyttään ja ihan silkkaa kapinaa, mies puhisi navigaattoriperkelettä joka lisäsi tunnin saapumisaikaan juuri kun kuviteltiin, että perheen rinsessa pääsee pissalle. Lopulta matkan kruunaten mun levottomat jalat tekivät olon sietämättömäksi. Ensi kerralla lentäen?


Lapissa säät suosi meitä jopa -30 pakkasilla. Minä, joka en muutenkaan viihdy nahoissani talvella, pysyttelin lähinnä sisällä kun muut uhmasivat rään jäätymispistettä ja laskettelivat hiljaista tunturia pitkin. Talvella on yleisesti ottaen ihan liian kylmää mulle oli asteet mitä tahansa. Joku ihmettelee ehkä, että miksi helvetissä lähdin Lappiin kun en laskettele ja vihaan kylmää? No koska perhe on paras. 


Kovimpina pakkaspäivinä me oltiin Leon kanssa sisällä, koska ei ulkona yksinkertaisesti voinut olla. En minä, eikä meritähdeksi topattu lapsi. Tällaisia etelän nynnyjä. Kun pakkanen hellitti -15 asteeseen ni ei enää tuntunut missään ja sitten oli ihan mukavaa olla ulkona. Mun lomailu koostui lähinnä syömisestä, saunomisesta ja nukkumisesta. Yksi ilta söin neljä makkaraa, josta oon ihan tavattoman ylpeä. Oli enkka. Aamulla tietysti närästi. Sain yhden kirjankin luettua (Napanuoralla - lukusuositus!). 


Käytiin moikkaamassa Joulupukkia. Tapaaminen meni kutakuinkin näin: "Eieieieieieieieieiei. Ei." Joulupukki ehdotti, josko äiti tulisi pukin syliin istumaan. Oikeasti se varmaan tarkoitti, että lapsen kanssa yhdessä, mutta pidetään tää tarina tällaisenä ni tunnen itseni erityiseksi. Porot oli jänniä ja potkukelkan kyydissä oli hauskaa. Pienet varpaat saunan lauteilla on varmasti yksi maailman söpöimmistä asioista, varsinkin kun varpaiden omistaja piti vuoroja jaellen huolen että kaikki sai tasapuolisesti heittää löylyä. "Äiti heittäää, isi heittää, Leeo heittää." (Leo lausuu oman nimensä söpösti kahdella e:llä - Leeo.) 


Helpotuksekseni mun pelko taaperon kielestä kylmään metalliin tarttuneena ei toteutunut vieläkään. En myöskään ollut yhtään niin kylmissäni kuin etukäteen pelkäsin. Ostin hiton komeat talvihousut Lidlistä. Maksoi satasen vähemmän kuin taaperon ulkohaalari, mutta niinhän se kai menee.

Kyllä, ehkäpä uudestaan ensi vuonna, mutta matkustustapaa harkiten. Oli nimittäin loppu hyvin, kaikki hyvin.

8 kommenttia:

 1. Kääks, -30 yhdistettynä lasketteluun no thanks! Mekin vaan värjöteltiin sisällä mökkihöperöinä noilla kovilla pakkasilla, ei vaan oo munkaan juttu! Lasken päiviä kesään :) Mut silti, Lappi on niin kaunis talvella, että haluaisin käydä!

  VastaaPoista
 2. Viime viikko oli kyllä aivan järkyttävän kylmä! 😱😱😱😱😱 Oot Matu ollut urhea, kymmenen pistettä ja papukaijamerkki 😘👌🏻

  VastaaPoista
 3. Haha, niin mainio postaus! Lapissa ei tosiaan ookkaan ihan joka mutkassa huoltoasemaa, johon pysähtyä tauolle. Me käytiin viime kesänä Utsjoella, tosin täältä Oulusta lähettiin. Oikeastaan ainoat ongelmat tuli matkustaessa siitä kun pienin oksensi. Opimme, ettei hänelle kannata antaa mitään syötävää ajon aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh. Tuli huomattua, että ainoat vessat sieltä suunnalta löytyy kuusien alta ja hangesta. 😅

   Poista
 4. Kääk! En olisi minäkään kauaa ollut pihalla noin kylmässä! Mun mielestä oikein mikään vaatetus ei suojaa mua tarpeeksi, aikamoinen viluttelija oon meinaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyl jännä! Helposti hytisee vaikka nollakelillä 😬

   Poista

Kiitos kommentista! ♥