sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Vinkit potkupyöräilyn aloittamiseen

Yhteistyössä Ipanainen

Pääsimme aloittamaan uuden harrastuksen! Ipanainen lähetti meille LR M Puky potkupyörän sekä Crazy Safety kypärän. Hetken hermojen menetyksiä lukuunottamatta kaikki on mennyt tosi kivasti. Olisi kai jokseenkin outoa, jos tunnemyrskyinen taapero ei menettäisi uutta asiaa harjoitellessaan malttiaan. Leo potkuttelee jo taitavasti ja jaksaa hommaa yllättävän pitkään. Tää on Leon mielestä tosi hauskaa ja niin hirmusen ylpeänä hän aina potkuttelee omalla pyörällään. Luulenpa, että kesään mennessä mennään jo kovaa. Keräsin itseäni mietityttäneet jutut ja vinkit alle!


Miksi potkupyörä?

Potkupyörän voi hankkia jo taaperoikäiselle tyypille! Potkupyöräily kehittää lapsen motoriikkaa ja tasapainoa. Sen myötä polkupyörään siirtyminen on kuulemma tavallisesti helpompaa, koska tasapainoilua on jo harjoiteltu. Potkupyöräily on hauska tapa liikkua ja ainakin meidän perheessä se on muuttanut matkalla matelijan vauhdikkaaksi potkuttelijaksi. Ennen matkat taittuivat ihmetellen jokaikistä oksaa ja kannonkoloa, nykyään päästään jo aavistuksen reippaammin.


Miksi Puky?

Puky on kevyt, jonka takia se sopii hyvin ensimmäiseksi pyöräksi. Pienempikin tyyppi jaksaa potkutella eteenpäin. Potkupyöriin tutustuessani huomasin, että monissa muissa pyörissä keskitanko on melkoisen korkealla. Puky on malliltaan sopivan matala, niin että tommonen vaahtosammutimen mittainen ihminenkin saa heilautettua jalan toiselle puolelle helposti ja pääsee itse kyytiin. Ohjaustanko ja satula ovat säädettävät, joten sen saa säädettyä jokaiselle minille sopivaksi. Parasta, että Pukyssa on viiden vuoden takuu


Valitse sopivan kokoinen potkupyörä.

Leolla on LR M Puky, joka sopii hyvin tällaiselle 2-vuotiaalla standardimittaiselle harrastusta aloittelevalle muksulle. M -koko on paras lapselle, jonka haaramitta on 30-39cm. Isommille ja vauhdikkaammille Pukyja löytyy L & XL kokoisina. Ipanaisen nettisivuilla mainittiin, että aloittelijalle kannattaa ennemmin ottaa pienempi jos mietit kahden koon välillä. Pienempi on kevyempi ja helpommin hallittavissa.
Muista hankkia kypärä!

Onkohan mitään tärkeämpää? Vaikka potkuttelun vauhti ei välttämättä heti ole järjetöntä, on hyvä suojata pieni pää mahdollisilta muksauksilta joka kerta. Sen enempää itseäni pelottelematta muistuttelen, että joskus vaaratilanteet johtuvat itsestä tai lapsesta riippumattomista ylläreistä.
Rekisteröi Puky.

Uusiin Puky-potkupyöriin saa viiden vuoden takuun kun ne rekisteröi Pukyn sivuilla.
Säädä ohjaustanko ja satula oikealle korkeudelle.

Oikea potkutteluasento on sellainen, että lapsen jalat yltävät vaivatta maahan istuessa. Istuma-asento on tukeva ja selkä suorassa. Kädet yltävät ohjaustangolle ja ovat hieman koukussa. 
Rauhallinen ympäristö harjoitteluun!

Me aloitettiin harjoittelu kotipihalla ja siirryttiin myöhemmin rauhalliselle lenkkeilyreitille. Potkupyöräily onnistuu niin asfaltilla kuin hiekallakin ja pienet kuopat eivät hidasta matkaa. Nyt kun vauhtia alkaa tulemaan harjoittelun myötä lisää, pitää olla oikeasti hereillä ettei tyyppi lähde matkoihinsa pyörällä, heh.


Varaudu hermostumisiin.

Taaperot ja epäonnistuminen - you know. Potkupyöräily tuo satunnaisesti hepuleita ja harmitusta mukanaan. Onneksi enemmän kuitenkin iloa ja hehkutusta, ainakin meillä. Täytyy vaan ymmärtää, kannustaa, rohkaista ja kehua. 

Varaudu kantamaan.

Potkupyöräily on siitä kiva harrastus, että tämä tuo mukanaan myös vanhemman kestävyys- ja lihaskunnon kohotusta. Välillä tämän äidin arviointikyky pettää ja päiväuniaika tulee odotettua nopeammin. Varaudu siis, että joskus pyörän (ja lapsen) saa ottaa kantoon.


Juokse!

"O-ou, se on alamäki!"  Alamäessä mennään ja lujaa...
Joko te olette kaivaneet pyörät esille? 
Täällä satoi eilen lunta ja rakeita, hohhoijaa. Tulispas jo kunnolla kivat ilmat. 

6 kommenttia:

  1. Meilläkin päästiin joku aika sitten kaivamaan pyörä esille ja nyt ehditty jo pariin otteeseeen pyöräilemään tänä keväänä :) Taapero kyllä tykkää vaikka ei kamalasti vielä liikukaan!

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkeistä! Meillä on tarkoitus ostaa 2-vuotiaalle potkupyörä, ja monta asiaa on kyllä otettava huomioon :) Toivottavasti tulee kiva potkuttelukesä :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkistä, nyt on meidänkin uusi puky rekisteröity! -Tiina-

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥