maanantai 22. toukokuuta 2017

Osa äidin muistista ja järjestä taitaa siirtyä istukan kautta lapselle

Raskaus toi tämän kaiken mukanaan. Avaimet unohtuivat jatkuvasti kotiin – miehen yllätyssynttärit alkoivat oman kodin sijaan ulkorapun edestä, koska avaimet jäivät eteisen pöydälle. Unohtelin tapaamisia ja aivot jumittuivat puolitiehen kesken lauseen. Kysyin mieheltäni samoja kysymyksiä useasti aina vastauksen unohtaen. 

Raskausajoista on nyt reilut pari vuotta aikaa. Muisti takkuaa edelleen ja hajamielisyys on nykyään ominaisuus. Oikeastaan nykytilanteeseen verrattuna raskaana ollessa muistini toimi loistavasti. Oon huomannut, että moni muukin äiti unohtelee ja on hajamielinen. Osittain tää on varmasti univajeeseen liittyvä juttu, mutta ainahan saa syyttää myös hormoneja. Sitä mukaan kun vatsa kasvaa ja osa järjestä ja muistista valuu istukan kautta lapselle:


Et enää omista lähimuistia.

Mitä söit toissapäivänä? Mitä teit eilen tai viikonloppuna? Mitä kaupasta piti ostaa? Mitä pitikään sanoa? Mhhmm... Aika vaikeita kysymyksiä, eikö? 

Et muista tärkeitäkään asioita.

Unohdan joka päivä jotakin. Viimeksi tänään unohdin koko laukkuni metsään. Laukussani muun muassa   ihan nyt vaan jotain merkittävää nimetäkseni   lompakko, kotiavaimet ja varaston avain. En edelleenkään muista lapseni sosiaaliturvatunnuksen loppuosaa. Viime kerralla laboratoriossa luettelin mieheni loppuosan useasti. "Kyllä se tämä on. Kokeile vielä." Miten ihmeessä muistan näistä edes tämän toisen, sitä en tiedä? Niinkin yksinkertainen asia kuin viikonpäivä on vaikea juttu muistaa. Toisaalta ehkä se liittyy myös tähän kotiäidin aikatauluttomuuteen. 

Tavarat löytyvät oudoista paikoista.

Nykyään maitopurkit löytyvät astiakaapista ja lompakko jostain muualta kuin laukusta. Heitin vastikään koko perheen passit epähuomiossa roskikseen. Ja siis tämän hupsistakeikkaan huomasin vasta kun roskikset olivat jo matkalla kaatopaikalle. Tuli vähän kallis vahinko. Viime viikolla unohdin avaimeni viidenkymmenen kilometrin päähän kodista. Ystävä postitti ne vähän kyseenalaistaen; olin unohtanut että oltiin sovittu treffit parin päivän päähän. Ystävä tuli ennen postia. 


Onko mitään tehtävissä?

Omat vinkkini: osta kalenteri, teippaa oveen lappu nimeltä "avaimet!" ja siirtymätilanteissa lapsesi lisäksi tarkista, että mukana on kaikki tärkeät tavarat. Onko auttanut? No eipä oikeastaan. Pitäisi muistaa myös käyttää sitä kalenteria.

Mies naureskelee, että milloinkohan unohdan lapsemme johonkin. Sekin päivä vielä tulee, uskokaa pois. En myöskään enää ihmettele, miksi äitini kyselee samoja kysymyksiä useasti. Aikaisemmin se oli hauskaa. Nyt se on jo huolestuttavaa: kestääkö tämä loppuelämän?

Kuulostaako tutulta? 8 kommenttia:

 1. Kuulostaa!! Toisen lapsen myötä tää on vain pahentunut ja välillä oikeasti pelkään että mulla on varhaisiän alzheimer vähintään. Kun ei välillä oikeasti meinaa muistaa edes mitä eilen tehtiin...

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa ihan liian tutulle, jos ollaan rehellisiä!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa tosi tutulta. Yksi unohteleva äiti täälläkin.

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa myös siltä että kannattaa kaiken varalta tarkistuttaa kilpirauhasarvot. Raskausaikana kilpirauhashormonin tarve kasvaa ja lievän vajaatoiminnan oireet sen myötä lisääntyä. Raskaus on myös yksi yleisimmistä syistä laukaisemaan kilpirauhasongelmia, joten sen jälkeen aervojen tsekkaus on viisasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitti muistutuksesta. Ehkä tää mun aivojen jätättäminen oikeasti voi johtua siitäkin.. 😬😅 kahdessa verikokeessa niissä merkeissä käyty, mutta niissä ei ollut vielä mitään. Kolmannessa pitäisi vielä käydä.

   Poista

Kiitos kommentista! ♥