tiistai 20. kesäkuuta 2017

Älä pue lapselle merkkivaatteita päiväkotiin

Bongasin meidän päiväkodin seinältä pienen printin, joka kehoitti jättämään merkkivaatteet kotiin. Pienellä kysymysmerkillä pohdin tätä myöhemmin kotona. Eikö päiväkotiin kannata pukea merkkivaatteita? Oon kuullut paljon juttuja siitä, kuinka kalliimmat vaatteet lähtevät päiväkotien lokeroista kävelemään tai kuinka pyykkipusseista paljastuu surkuttelun arvoisia tahmaisia riepuja.


Yksi Leon eniten käyttämistä lausahduksista on "ei haittaa". Se ehkä kertoo myös mun suhtautumisen sotkuun tai vahinkoihin. Ei haittaa vaikka lenkkarit hyppäisivät mutalätäköissä. Ei haittaa vaikka mustikkaiset kädenjäljet löytyvät paidan rinnuksista tai jauhelihakastikkeet sylistä. Siinä vaiheessa kyllä vituttaa kun maidot ovat kolmatta kertaa lattialla tai hiukset on taputeltu hullunkiilto silmissä voilla. Kumman hyvin lapsi osaa naamaani lukea, koska yleensä tässä vaiheessa hän toteaa totaalisen viilipyttynä, että "äiti, ei mitään hätää". Niin, kiitti muistutuksesta.


Tahrat tai reiät vaatteissa eivät ole koskaan olleet mikään järjetön murheen aihe mulle. Valtaosa tahroista lähtee oikeilla aineilla pois ja jos ei lähde, niin voi voi. Pienet reiät osaan paikata. Leon vaatekaapista löytyy kyllä pari paitaa, jotka eivät eksy päälle silloin kun puhalletaan saippuakuplia tai maalataan vesiväreillä. Sotkua ei tehdä tahallisesti, mutta vahingot tai leikin mukana tulevat tahrat eivät haittaa. Käyttöönhän vaatteet on.

Ymmärrän päiväkodin ajatuksen tämän nounoun takana. Opettajat ja hoitajat vahtivat lapsia, eivät vaatteita. Leikkiessä sattuu ja tapahtuu. Puetaan lapset niin, ettei ikitahrat, reikä polvessa tai sormivärit aiheuta krokotiilinkyyneleitä pyykkipussia avatessa. Puetaan lapset säänmukaisesti ja mukavasti. Näitähän tietenkään merkkilappu niskassa ei sulje pois. 

En nyt viitsisi mitään täydellistä päiväkotivaatekerrastoa ostaa, vain sen takia että vaatekaapin sisältö on pitkälti "merkkiä". Meidän vaatteet saavat sotkeentua enkä romahda jos joku vaate joskus katoaa. 

Mitä te olette toimineet? Onko sattunut yllättäviä pyykkipusseja kohdalle?

27 kommenttia:

 1. Onpa jännä toive päiväkodilta 😳 Meillä poika nyt ollut elokuusta asti päiväkodissa, käytetään surrutta kaikkia meidän vaatteita, oli ne merkkiä tai ei. Yksi body on tässä vajaan vuoden aikana mennyt pilalle, eikä se haittaa. Ihan niitä siisteimpiä en pue päiväkotiin, mutta muuten en mieti sen kummemmin mitä puetaan päälle. Varsinkaan ulkovaatteita meillä ei edes ole merkittömiä.

  /Christa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin oli! Mutta tavallaan ihan ymmärrettävä jos haluavat muistuttaa rivien välistä, ettei vaatteilla ole vakuutusta. 😅

   Poista
  2. Kahdella kaverilla on käynyt niin, että lapsi on leikellyt vaatteitaan päiväkodissa.(Ja toinen myös hiuksiaan). Ei ne hoitajat kaikkea ehdi vahtimaan. Meillä ei lapsilla ole merkkiä juurikaan kuin ulkovaatteissa. Koska tyttö pyyhki sormensa lähes aina vaatteisiinsa ja rasvatahraisilla vaatteilla ei ole jälleenmyyntiarvoa. Nyt on tosin Noshin leggarit testissä, että kestääkö ehjänä paremmin kuin merkittömät ja saa pitää niitä päiväkodissa. Poika on malliltaan niin leveä, että merkkivaatteet eivät yleensä mahdu.

   Poista
 2. Onpa hauska, että erikseen laitettu lappu! Mää ostin tytöille eka eri vaatteet pkotiin, mutta loppuviimein aika usein sitä nk. merkkiä päällä oli. Eikä mitään hirvityksiä löytynyt pyykkipussista, perustahroja vaan. Sanoin myös ihan reilusti hoitajille, että kaikki vaatteet on käyttöön ja saa likaantua - kun kerran tuli puhe erikseen tyttöjen vaatteista. Vaihtovaatteet meillä oli enemmän ns. markettikamaa, koska lojuivat välillä pitkäänkin lokerossa. En halunnut hillota siellä kivoimpia vaatteita ja vähän myös pelkäsin tuota katoamista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mut toihan on kiva, että päiväkodin kanssa on ollut keskustelua tuostakin asiasta! 😊

   Poista
 3. Argh! Kyllä ärsyttää 😬 Kirjoitin pitkän kommentin ja se katosi.

  Lyhyemmästä virsi kaunis: Olen samaa mieltä kanssasi. Tahrat kertovat elämästä ja ovat osa lapsuutta. Meillä kaikki vaatteet ovat päikky- ja pihakäytössä, tietenkin juhlavaatteet erikseen. Kävin ihan vasta lyhyen keskustelun voikukista ig:ssä. Siinä todettiin, että ne tahraavat, mutta mä en ainakaan jaksa stressata, kun lapsi niitä niin riemuissaan kerää.

  Päiväkodin toiveen taustalla voi olla ehkä se, että toiset vanhemmat haluaa, että merkkivaatteet vaihdetaan pois silloin kun tehdään sotkuisempia juttuja. Se tietty tekee lisää työtä. Meillä ei kyllä ole vielä mikään mennyt peruuttamattomasti "pilalle", kun on näyttänyt vähän sappisaippuaa tai Vanishia. Eikö meiltä kyllä ole kadonnutkaan yhtään vaatetta, tosin Pihvin vanha päikky oli tosi pieni. Saa nähdä miten tuolla uudessa yli satapäisessä päiväkodissa käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! 🙏🏻 Meilläkään ei oo vielä yksikään vaate mennyt mitenkään käyttökelvottomaksi tai epäsiistiksi vaikka tuo rymyää ne päällä vaikka missä sotkussa. 🙈😅 sappisaippua ja fairy 👌🏻

   Poista
 4. Meillä ei ole erikseen ollut päiväkotivaatteita, merkkivaatteet siis eksyvät päälle ihan siinä missä perus henkkamaukat ja lindexit. Meillä on pieni päiväkoti ja ikinä ei ole onneksi varastettu mitään.

  Tahratkin ovat tähän mennessä lähteneet aina hyvin ja toisaalta, jos joku vaate pahoin tahraantuisi, mitä sitten, käyttöön ne on ostettu. :)

  Mun mielestä kuitenkin jokaisen vanhemman tulisi antaa itse tehdä ne ratkaisut mitä puetaan ja jos sitten vahinko käy niin ymmärtää ettei se ole päiväkodin henkilökunnan syy. Jos vaatteen likaantuminen tms. tuntuisi maailmanlopulta, mun mielestä sitä ei olisi ikinä edes kannattanut ostaa. :D

  VastaaPoista
 5. En ole kyllä mitään tuollaista huomannut, vaikka joitakin merkkivaatteitakin on ollut päällä. Aluksi tosin kaikki paidat menivät aivan sotkuun päiväkodissa, joten siinä kohtaa vähän mietin, että kaikkein parhaita vaatteita en päikkyyn lapselleni pue. Nimikointi on kyllä tärkeää, mutta mitään ei ole kadonnut. Paitsi viime talvena päiväkotikaverin isä otti vahingossa meidän pulkan, kun luuli omaksi. Aamulla sekin kuitenkin palautui. 😊

  VastaaPoista
 6. No on kyllä todella kummallista. Mikäli päiväkodista on varastettu merkkivaatteita toisten lokeroista, se voisi selittää asian. Ja silloinkin sitä ei ratkaista lapulla, vaan asian selvittämisellä. Meillä on päiväkotivuosia takana kahdeksan, huomenna viimeinen päivä ikinä. Ja ihan samoissa vaatteissa ovat pojat siellä olleet kuin muutenkin. Tänään kuopuksella on Mini Rodinin huppari, Mayoralin paita ja Hennesin housut. Perusvaatetta. Ja saa sotkeutua, kuten itsekin kirjoitit. Pesukone pesee.

  VastaaPoista
 7. Ihan järkyttävää jos jollakin on oikeasti pokkaa käydä toisten lokeroilla ja nappasta vaatteen itselleen!! Oi voi.. Eiköhän vanhemmat päätä itse lapsensa vaatteista. Niinkuin sanoit, kunhan ne ovat mukavia ja säänmukaisia. Tuollaiset laput voi jättää omaan arvoonsa. :)

  VastaaPoista
 8. Meillä saa merkkivaatteet mennä rikki ja likaiseksi niinkuin muutkin vaatteet. Mutta en enää vie päiväkotiin merkkivaatteita koska meidän yhdet gugguun housut varastettiin ja poika suree sitä vielä vuosi tapahtuman jälkeen :)

  VastaaPoista
 9. No huh, ajattelen samoin kuin sinä.Jokaisen vanhemman on tiedostettava et mahdollisesti sotkua on tiedossa kun touhutaan (mikä on hyvä asia). Jokaisella on oma käsitys mikä saa likastua ja mikä ei ja jos jollain merkkivaatteissa saa rymytä niin sitten saa rymytä. Ja, onhan se toki niin et merkkivaatteissa voi olla se riski et joku varastaa mut sit sen riskin ottaa. Lapsia siellä vahditaan eikä vaatteita. On ihan jokaisen perheen oma asia minkä merkin vaatteita laittaa. Ite oon laittanu sitä päälle mikä on puhtaana ja on käytännöllinen, merkeistä viis. Sitä noudatin ku pph sanoi et ei farkkuja lapsille. Toki ymmärrän tuon viestin mut varmaan toteisin hoitajille et meidän lapset saa ihan touhuta mitä vaan niissä vaatteissa kun heidät päiväkotiin tuodaan, ja tiedostan riskin että joku vaatteen vie. Se tietysti harmittaa jos jotain sellaista on viety, mitä kipeästi juuri sillä hetkellä tarvitsee.

  VastaaPoista
 10. Sama tällä. Meillä housut melkein pääasiassa Gugguun, koska ne college baggyt on vain niin hyviä. Lapset saa mennä niillä, kuten muillakin housuilla.

  VastaaPoista
 11. Esikoisen kohdalla, jo ennen hänen päiväkodissa aloittamistaan, luin monta kertaa alueemme Facebook-kirppiksellä jonkun tuotteen olevan "päiväkotikelpoinen". Luulin, että se on niin hyvä/arvokas vaate, että sen voi laittaa päiväkotiin. Vasta oman lapseni aloittaessa ymmärsin, että kyse on ehjästä ja ihan siististä vaatteesta, mutta ei ehkä enää muualle kelpaisikaan. :)

  VastaaPoista
 12. Kyllä mä puen tytöille merkkiä päiväkotiin. Missäs muualla niitä vaatteita tulisi sitten käytettyä kun valta osa päivästä siellä kuitenkin ollaan. Tosin meiltäkin löytyy pari sellaista mitä en pk:seen laita:)

  VastaaPoista
 13. Jos perheille sopii että vaatteet likaantuu tai menee rikki niin mikä ettei merkkiä päälle, monesti ne on laadukkaampiakin ja ominaisuuksiltaan parempia.

  Liian usein vaan nähnyt töissä perheitä joissa lapsilla merkit päällä ja kielto myös leikkimisestä ja rymyämisestä ettei ne taivasliput mene rikki tai likaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti noi tapaukset on oikeasti harvassa. Kurjaa nimittäin 😞

   Poista
 14. Voi olla että se on myös "statuksen" takia, eikä vaan likaantumisen takia.

  VastaaPoista
 15. Meillä on kaikki vaatteet suloista sillisalaattia: mikä kenen vanhaa, mikä ketjukampetta.,itse en näe syytä maksaa merkkivaatteista mutta ymmärrän että toiset haluavat panostaa ekologisuuteen, luomupuuvillaan, jälleenmyyntiarvoon tai mikä nyt kenenkin arvomaailmaan istuu. Oma arvomaailma on se, että kaikki vaatteet käy kaikkeen kun ovat edukkaampia. Silti, en kyllä ostaisi erikseen päiväkotivaatteita jos kaapissa olisivain merkkivaatteita. Samalla ottaa sen riskin, että jotain sotkeentuu tai rikkoontuu, mut hei koska lapsilla ei? Ja toisten paha mieli kun toisilla on merkkivaatteita, jos aikuiset ihmiset ei siitä selviydy niin voi voi. Lapset ei kyllä (ainakaan meidän) toisten vaatteiden merkkilappuja tiiraile.

  VastaaPoista
 16. Meille perusteltiin asia miks ei merkkivaatteita, kun kaikilla ei ole varaa...ettei tule eriarvoistamista ja kateutta... lapsiahan kiinnostaakin onko jollain päällä rodinia vai lindexiä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥