torstai 8. helmikuuta 2018

Kuinka ohittaa raivoava lapsi julkisella paikalla?

Me kotiuduttiin juuri laivalta. Reissu oli kokonaisuudessaan hyvä ja ihana, mutta tiedättehän uhmaikäiset - ne osaa uuvuttaa. Hepulin syiksi nyt saattaa riittää vain väärän värinen paita, se että aurinko paistaa ulkona tai se, että rattaissa on neljä pyörää.


Eilen illalla jokin virheilmoitus iski taaperoomme. Tornadon aiheet olivat ilmassa. Kuvitelkaa sellainen keinuun sidottu moottorisaha, joka on teipattu megafoniin. Vauhtia keinulle antaa mikä tahansa mitä aikuinen suustansa päästää. Itse veikkaan väsymystä syyksi, mutta taaperon itsensä mielestä raivon syy oli se, ettei hän päässyt tanssimaan. Nostin lapsen syliini ja lähdin marssimaan rauhallisempaan paikkaan.

Tätä tilannetta todisti nainen, joka piti korviaan ja antoi samalla mulle niin halveksivan katseen päästä varpaisiin kuin ikinä pystyy kuvittelemaan. Mieleni teki mainita jotain karsinaeläimistä, mutta oon aikuinen tai yritän kovasti ainakin. Tyydyin vain tuijottamaan takaisin vihaisesti.

Me ei oltu hienossa ravintolassa, täydessä ruuhkabussissa tai kylpylän rentoutumisaltaassa vaan portaissa matkalla laivan hyttiin. Ymmärrän, että huutavat lapset voi vituttaa, mutta gimme a break. Kävele ohi, äläkä suututa enempää kiukkuista äitiä. 

Kuinka sitten raivoava lapsi ja tämän vanhemmat kannattaisi julkisella paikalla ohittaa? 

Esimerkiksi vain kävelemällä ohi? Jos tilanne näyttää mahdottomalta, voit näyttää myötätuntoa. Myötätunto kasvoilla näyttää päinvastaiselta kuin halveksunta. Jos olet epävarma miltä myötätunto näyttää, voit ohittaa tilanteen myös täysin neutraalilla naamalla. Joskus myös jämäkkä pään nyökäytys voi viestittää, että "kyllä se siitä". Rohkein tarjoaa apua, mutta tämä ei ole vaatimus normaalille suomalaiselle vuorovaikutukselle. Pliis, älä nyt ainakaan katso kuin kevätauringon sulattamaa koirankakkaa. 

5 kommenttia:

 1. Eilen kannoin huutavaa taaperoa kainalossa ja toisessa kädessä kaukalossa itkevä vauva. Viereisestä autosta nouseva mies sanoi taaperolle ” kiusaako se äiti sua taas?” Meinasin siinä kohtaa sanoa tälle miehelle jotain kaunista, mutta päätin olla hiljaa. 🙄 Aina ei jaksa puujalat naurattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tuli tästä enemmänkin mieleen, että se mies halusi auttaa sua. Yritti ehkä hämmentää kommentillaan kiukkuavaa taaperoa, joka lopettaisikin raivoamisen siihen. Tai ylipäätään mies hakusi kommentoida jotain "positiivista" eikä näyttää nyrpeää naamaa tai paheksua ☺

   Poista
 2. I feel you! Enemmän myötätuntoa, vähemmän pahaa katsetta! Onneksi tämä uhmaikäkin helpottaa aikanaan, ainakin murrosikään mennessä. Sitten voidaankin alkaa painimaan murrosiän uhman kanssa :D

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvat! Argh. Aina katsotaan syyttävästi tai tuomitaan. Ite yritän ainaki näyttää myötäyuntoiselta tai edes hymyillä, en kyllä tiiä välittyykö se aina 🤔 toivottavasti en näytä vahingoniloiselta 😅

  VastaaPoista
 4. Meillä meidän äiti sai yleensä kovemmat hepulit/raivarit kun lapset jos ruvettiin turhasta raivoamaan :D Uhmaikä erikseen, mutta meidän äiti ei paljon turhaa kiukuttelua kattonut kun sai töissä eka holhota laatentarhanopettajana muiden lapsia ni ei kotona enää jaksanu vääntää meidän kanssa ;D Suutarin lapsella ei ole kenkiä vai miten se meni :D No ei, nauretaan edelleen asialle :D Täytyy kyllä sanoa, että jotkut lapset kitisee ihan ehjän terveestään kaikesta kun taas esim. Perussairaat kipulapset yms, joilla ois oikeuski välillä rageta ja olla väsyneitä on yleensä niitä helpompia kaikissa reissuissa. En oo ratkassu vielä miksi näin, vai pitäskö kaikki mukulat laittaa parit lääkäri-, piikki-, lääkityssessiot läpi ni oppis olemaan kiukuttelematta aurinko oli väärässä asennossa-asioista :D ja tän kommentin ei ole tarkoitus olla ilkeä vaan siia ihmettelen vaan asiaa :) Itse olin just kylässä perheeaaä jossa kaks uhmaikästä ja meinas kyllä vieraana ärsyttää se tässä tapauksessa jopa opittu huuto ja kiukuttelu, jotta sai tahtonsa läpi. tsempit jokaiselle vanhemmalle! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥