sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Kukaan ei tägää kuvaansa #perheriita tai #peräpukamat

Mitäpä jos voisitkin olla just sitä mitä haluat? Oikotie onneen löytyy filttereiden ja suodattimien kautta somesta. Voit näyttää vain parhaat palat, antaa ymmärtää ja jättää väärät olettamukset korjaamatta. Voit napata selfien naapurin talon edessä, rajata lattialla vallitsevan kaaoksen pois, ottaa kuvan kukkakaupan kukista, postata kuukauden takaisista herkuista ja ottaa asukuvan kaupan sovituskopissa. Saat olla enemmän ja paremmin. Hienoa vai hullua?


Somessa halutaan olla inspiroivia, innostavia ja jakaa elämän huippukohtia - ja tietysti, saahan se niin mennäkin. On kuitenkin hyvä tiedostaa se, että kukaan ei kuvaa paskaa. Kuvatulvaa selatessa tuplaklikataan niille, jotka vetoavat, koskettavat, näyttävät ihanilta tai hauskuuttavat. Kuinka moni tykkäisi kuvasta, jonka kuvateksti kertoo perheessä kiertäneestä norosta, surkeasta palkasta tai siitä kuinka joku karjui lapselleen? 

Joskus on vaikea olla tyytyväinen omaan sen hetkiseen, kun naapurissa on valokuitu, viimeisimmän dropin kaikki lastenvaatteet, koti kolmessa kerroksessa, isommat pakarat ja ne hymyilee joka kuvassa. Kuvan lisätessään se naapuri ei kuitenkaan kirjoita saatesanoiksi #perheriita, #helvetinperäpukamat tai #luottokortilla. Asiat joita hävetään jätetään kertomatta ja hups - kuinka niitä ei olisikaan. 


Tavallisuus on nykyään jotakin, mistä monet tuntuvat pyrkivän pois. Ei haluta olla tavallisia, tasapaksun mallisia kahdeksasta neljään työtä tekeviä. Arki ei ole someseksikästä. Prismaperhe on monelle kirosana ja kotihoidontuella eläminen on vähemmän hienoa. Vuokralla asutaan vähän sillain häveten ja harvempi yrittää inspiroida #alesikanautajauheliha -tägillä. Hulppeus, onnellisuus ja materia saa enemmän tykkäyksiä. 

Mä käytän itse Instagramia paljon ja se on mun lemppari somekanava. Kauniit, inspiroivat, mutta myös normaalia arkea näyttävät tilit saavat multa sydämiä. "Helmoissa" on kuitenkin munkin kohdalla vain pintaraapaisu siitä, mitä elämä ja arki kokonaisuudessaan on. Käytän filttereitä, muokkaan kuvia ja käytän kohdennettuja tägejä. En ota kuvia töissä, kaupan jonossa tai makaronilaatikosta uunissa. Kirjoitan sellaisia asioita joita just sillä hetkellä mielessä pyörii, oli se sitten taaperon perseily tai onnen hetki. Jätän kuitenkin mainitsematta kuvaan kuulumattomat asiat, kuten vaikka ne peräpukamat ja riidat. Minkälainen somen käyttäjä sä oot? Mikä saa sun tuplaklikkauksen?

4 kommenttia:

 1. Eipä tule jaettua juurikin ylläolevia juttuja, mutta silti elämä on tavallista perhe-elämää 😂
  Mutta kuka haluaisi että jakaa kuvina kuvia uunissa olevasta makaronilaatikosta tai valmisruoasra, hah!

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus! Tuntuu, että monella on arjen paineita somen "täydellisen arjen" vuoksi. Siksi mäkin olen välillä yrittänyt tuoda esiin sen positiivisuuden sijaan sitä, että välillä on huonoja päiviä kaikilla! Sulla on ihana taito tuoda niitä arjen mälsempiä päiviä esiin huumorilla säestettynä -ja se toimii! En juurikaan seuraa muita perheblogeja 😉 Somesta: visuaalisena kuvat vetoaa. Tykkäyksiä saa kauniit, raikkaat ja skandinaaviset kuvat. Seuraan pääasiassa kyllä terveysaiheisia instatilejä ja etenkin ruokaan liittyviä. Kuvat merkitsee tosi paljon, kun ideana kehittää samalla myös omaa osaamistaan.

  VastaaPoista
 3. Mulla on itselläni kääntynyt instagram paljon enemmän kiiltokuvaksi, ei sen takia että haluaisin ylläpitää jotain kuvaa vaan siksi että tuntuu vähemmän ongelmalliselta jakaa lapsesta kuva, missä pääpaino on vaikka siinä vaatteessa kuin sitten jossain arkisessa toimessa. Kyllä niitä arkisia kuvia taitaa vilahtaa joskus, mutta enää insta ei tunnu niin intiimiltä ja se on vähän tarkoituskin.

  Mun tuplaklikkauksen saa yleensä sillä, jos kuva vaan koskettaa jollain tavalla. Oli se sitten huokaus kuvan kauneudesta tai naurahdus jollekin arkiselle jutulle. Oon kieltämättä huomannut, että aikuisten selfiet on musta niitä tylsimpiä :D Siis, jos se pointti on vaan laittaa itsestään kuva.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥